Seminar, De Reehorst Ede, 14-05-2019
Constructieve veiligheid van breedplaatvloeren

Gebouwen met vloeren die zijn uitgevoerd met breedplaten bleken in bepaalde gevallen onveilig te zijn.

  • Wat waren (zijn!) de oorzaken daarvan?
  • Hoe inventariseert u of uw bouwwerken wel voldoende veilig zijn? 
  • Welke maatregelen neemt u bij gevonden risico's?
  • En vooral: wat kunt u doen om dit soort fouten in nieuw te bouwen constructies te voorkomen ?

 Op zaterdag 27 mei 2017 stortte iets voor zeven uur ’s avonds  het voorste deel van de in aanbouw zijnde, vier bouwlagen tellende parkeergarage bij Eindhoven Airport in. Vanwege het tijdstip van het ongeluk raakte gelukkig niemand gewond.

Vanaf het begin was er aan speculaties over wat er gebeurd kon zijn geen gebrek. Het feit dat de vloer scheurde dwars over de bollenlijn van de Bubbledeck vloer, waar het minste beton zit riep vragen op. Betonexperts wezen ook op het opvallende ontbreken van bovenwapening in de gescheurde vloer.  Aan de onderkant van de vloeren stak wel wapening uit, maar boven niet. Dan waren er twijfels over de ponswapening. En was het niet vreemd dat de onderschil van delen van de vloer in het deel van de garage dat nog overeind stond zomaar was los gekomen. En dat de bollen er nog in hingen, alsof er helemaal geen hechting was tussen het beton?

Oorzaak nog steeds onduidelijk

Inmiddels zijn er drie diepgravende onderzoeken gepubliceerd (Adviesbureau Hageman, TNO en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid) naar mogelijke oorzaken van de instorting van de garage in Eindhoven. Hoewel er wel enkele (mogelijke) oorzaken worden genoemd blijft dé oorzaak nog steeds onduidelijk..  

En in september afgelopen jaar bezweek een vloer van een parkeergarage in Wormerveer. Dat kon in ieder geval niet aan het ‘bollenbeton’ liggen: in Wormerveer was gekozen voor een andere vloer. Het probleem lijkt dus dieper en algemener te liggen.  

Dit laat voor gebouweigenaren, aannemers en toezichthouders nog veel vragen open, zoals:

  • Waar liggen nu precies de oorzaken van deze calamiteiten? 
  • Hoe kom ik er snel achter of mijn gebouwen (c.q. die in mijn regio) met eenzelfde constructie wel safe zijn?
  • En bij twijfel: hoe kan ik een en ander aanpassen?
  • Maar vooral: hoe voorkomen we dat er zoiets nog een keer gaat gebeuren?

 Deze en andere vragen staan centraal  tijdens de tweede editie van het seminar Constructieve veiligheid van breedplaatvloeren op 14 mei in Ede.

Daarbij komen zowel de mogelijke bouwtechnische oorzaken en constructieve fouten aan de orde als ook de meest gemaakte fouten tijdens het bouwproces, van constructie via uitvoering tot oplevering. Tenslotte wordt ingegaan op de rol van toezicht op dit proces.