Webinar, , 15-04-2021
De toekomst begint nu: de impact van Quantum computing voor bouw en waterbeheer

LET OP: Nieuwe datum!


Wereldwijd is de ‘slag om de quantumcomputer’ in volle gang. Tech-reuzen als Google, Microsoft, IBM en Alibaba zetten alles op alles om de eerste stabiele quantumcomputer te maken.

Volgens adviesbureau McKinsey is quantum computing in rap tempo aan het transformeren van hype naar game changer.

McKinsey verwacht dat al tussen 2022 en 2026 veel organisaties met optimaliseringsproblemen (het vinden van de beste oplossing uit alle haalbare oplossingen) zullen starten met een hybride aanpak, waarbij sommige delen van het probleem worden aangepakt met klassieke computerkracht en andere delen met quantum.

Haar advies is dan ook kristalhelder:

the potential is so great, and the technological advances are coming so rapidly, that every business leader should have a basic understanding of how the technology works, the kinds of problems it can help solve, and how she or he should prepare to harness its potential.”

 Om u volledig bij te praten over quantum computing, quantum internet, quantum simulatoren en quantum sensoren, waar de kansen liggen n om samen te brainstormen over welke deuren dit voor w organisatie kan gaan openen organiseren we daarom op 15 april het webinar  De toekomst begint nu: de impact van Quantum computing voor bouw en waterbeheer!

Rogier Verberk, Director Semiconductor Equipment TNO en als zodanig ook nauw betrokken bij QuTech in Delft behandelt vragen als:

 

 • Wat is quantum computing?
 • Hoe werkt het?
 • Wat zijn de grote voordelen t.o.v. de huidige supercomputers?
 • Waar zitten nog welke hobbels in de ontwikkeling?
 • Hoe ziet de tijdlijn van deze ontwikkeling er ongeveer uit?
 • Wat zijn kansrijke toepassingsgebieden?
 • Op welke termijn en (vooral) hoe kan ik hiervan gebruik gaan maken?

 

 Daarna gaan we met elkaar brainstormen over mogelijke kansrijke specifieke toepassingen voor onder meer:

 

 • Weg- en waterbouw,
 • Waterbeheer en klimaatadaptatie,
 • Woningbouw en -onderhoud,
 • Constructie en constructieve veiligheid,
 • Energietransitie,
 • Ontwikkeling nieuwe, innovatieve materialen,
 • Machine learning en Artificial Intelligence wat een enorme push kan gaan geven aan datagestuurde onderhoud

 

  

McKinsey: tussen 2020 en 2026 starten de eerste gebruikers met hybride systemen

Onderzoeksbureau McKinsey verwacht dat tussen 2022 en 2026 veel organisaties met optimaliseringsproblemen (het vinden van de beste oplossing uit alle haalbare oplossingen) zullen starten met een hybride aanpak, waarbij sommige delen van het probleem worden aangepakt met klassieke computerkracht en andere delen met quantum.

McKinsey voorspelt dat in deze tijdsframe quantum computers krachtig genoeg zullen zijn om belangrijke en zeer ingewikkelde simulatiemodellen te draaien.

Rogier geeft aan hoe op dit moment al kunt beginnen met een realistische kennismaking met quantum computing in uw praktijk!

De toekomst is al begonnen: wanneer begint U?

Over quantumcomputing

Quantumcomputers, -communicatiesystemen, -simulatoren en -sensoren kunnen maatschappelijke uitdagingen helpen oplossen en bieden kansen voor alle sectoren van de economie. Zo kunnen quantumcomputers vele bewerkingen tegelijkertijd uitvoeren. Daardoor zijn ze in staat om lastige optimalisatieproblemen veel sneller op te lossen dan klassieke computers ooit zullen kunnen – als het die laatsten überhaupt al zou lukken.

De quantumcomputer is een computer met een enorme verwerkingssnelheid. Een klassieke computer rekent met bits, eenheden van digitale informatie, die een waarde 0 of 1 kunnen hebben. Quantumbits (qubits) van een quantumcomputer kunnen tegelijkertijd 0 n 1 zijn. Qubits kunnen zich daardoor collectief in een superpositie van alle mogelijke toestanden bevinden. Dit geeft quantumcomputers een enorme verwerkingssnelheid.

Met quantum computing kunnen we berekenen hoe het perfecte geneesmiddel op moleculair niveau gemaakt kan worden. Of door welke oorzaak veranderingen in het klimaat ontstaan. Maar ook kunnen we simulaties en modellen maken bij de aanleg van weg- en waterbouwprojecten en klimaatbestendige watermanagementsystemen, bij simulatie berekeningen om de veiligheid van bouwconstructies (denk bijvoorbeeld aan breedplaatvloeren) beter te kunnen voorspellen, kunnen we bijvoorbeeld crowd control problemen tijdens grote manifestaties voorspellen en beheersen, kunnen we de ontwikkelingen op het terrein van Kunstmatige Intelligentie en Machine Learning een enorme push geven of onderzoeken welk materiaal bij kamertemperatuur nog supergeleidend is, wat een enorme impact op onze energievoorziening heeft.

Dit webinar is van belang voor iedereen werkzaam in de bouw, zowel woningbouw en -onderhoud, utiliteit, infra, corporaties, constructeurs, architecten en fabrikanten (beton, asfalt etc) die wil weten wat quantum computing is en welke impact het gaat hebben op en kansen voor de bouw!